Bohusläns museum

Museet är en stiftelse som består av Västra Götalands regionfullmäktige, kommunen Uddevalla och Bohusläns hembygdsförening. Sedan 2006 är ingår Bohusläns museum i Västarvet – förvaltningen för natur och kulturarv i Västra Götaland. Museet har cirka 300 000 besökare per år. Dess uppgift är att bevara, vårda och presentera vad som kännetecknar Bohuslän som ett kustområde och gränsland. Museet är känt för sin omfattande verksamhet och program, fri entré och generösa öppettider.hotell uddevalla

Museet har ett referensbibliotek som specialiserat sig på litteratur från Bohuslän. Arkiv, museisamlingar främst med objekt från Bohuslän, en
avdelning för att svara på frågor som rör fornlämningar, historiska byggnader och bevarande i allmänhet.

Bohusläns museum är ett bra ställe att börja ditt besök i Bohuslän! Museet kommer att ge förståelse för landskapets karaktär och hur den har formats. Bohusläns museum i Uddevalla erbjuder guidade turer på olika teman. Bohusläns museums guider är experter inom sina områden – etnologi, konst, biologi och miljö bland annat.

En promenad genom museet, både permanenta och tillfälliga utställningar. Bohusläns museum i Uddevalla berättar om historien om Bohuslän, dess kultur och natur. Bohuslän präglas av havet och gränsplatsen mellan Norge, Danmark och Sverige. Johnson kollektionen – en historisk konst rundtur som fortfarande ger liv till 1700-talet genom Anders Zorn och Bruno Liljefors, till Uddevallas egen stora Carl Wilhelmson. Bohusläns museum tar en titt på den enastående konst som finns i Johnson kollektionen, en stor donation till Uddevalla från affärsmannen John Johnson. Kollektionen består av 67 verk, alla representerar höjdpunkten av konstnärligt skapande. Den nya konsthallen i Bohusläns museum öppnades 2002. Det visar tillfälliga utställningar, främst av samtida konstnärer.

Bohusläns museum tar emot din grupp och berättar om dess arbete, aktiviteter och evenemang, för att ge en introduktion till vad museet erbjuder. Sedan är gruppen är fri att utforska museet på egen hand. Om föreläsningssalen är tillgänglig kan införandet kombineras med en av Bohusläns museums vackra bildspel.